Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Big in Japan - Japanese Horror ( Ά Μέρος )


Οι Ιαπωνικές ταινίες τρόμου είναι γνωστές στο δυτικό κοινό ως Japanese Horror ή, εν συντομία, J-Horror. Υπάρχει άραγε κάποιο χαρακτηριστικό που να τις ξεχωρίζει απο τις αντίστοιχες δυτικές ??? Τις ακολουθεί ένα υπόβαθρο κουλτούρας απο την Μεσαιωνική εποχή της Ιαπωνικής ιστορίας??? Υπάρχει κάτι διαφορετικό στην σκηνοθεσία τους αλλά και στον τρόπο που τρομάζουν τον θεατή??? Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι μάλλον θετική... Παρακάτω, θα ήθελα να επιχειρήσουμε μια κατάδυση στον Ιαπωνικό τρόμο και στον κόσμο των στοιχειωμένων ναών, των δαιμόνων, των θηλυκών πνευμάτων με τα μακριά μαύρα μαλλιά, των σκοτεινών δασών, αλλά και στον λαβύρινθο των μεγαλουπόλεων όπου η μεγαλύτερη απειλή και η ισχυρότερη κατάρα ίσως να κρύβονται στο διπλανό διαμέρισμα...

Σκιές απο το παρελθόν....

Ακόμα και απο την εποχή Heian της Ιαπωνίας (794 - 1185), η αίσθηση του τρόμου είχε διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην Ιαπωνική κουλτούρα και οι δαίμονες και τα άλλα υπερφυσικά όντα ήταν αναπόσπαστα στοιχεία της παράδοσης του Σιντοϊσμού (αρχέγονη θρησκεία της Ιαπωνίας). Αυτή η περίοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περίοδος προκατάληψης όπου σχεδόν όλοι πίστευαν στην ύπαρξη σκοτεινών δυνάμεων, ανωτέρων απο την ανθρώπινη ύπαρξη. Αυτή ακριβώς η προκατάληψη ήταν που έθεσε τα θεμέλια στον παραδοσιακό Ιαπωνικό τρόμο γύρω απο το υπερφυσικό.

Ο σημαντικότερος όμως σταθμός είναι η Περίοδοι Edo (1603 - 1867) και Meiji (1868 - 1912) όπου οι ιστορίες με πνεύματα και οι λοιποί θρύλοι είναι γνωστά ως Kaidan (αφήγηση μιας οπτασίας). Στο πλούσιο πάνθεον των Ιαπωνικών αυτών δοξασιών υπήρχαν τα εξής:

- Yurei : Αυτή είναι η γενικότερη ονομασία για τα φαντάσματα των οποίων οι ψυχές δεν κατάφεραν να βρουν γαλήνη επειδή τους συνέβη ένας βίαιος θάνατος ή είχαν έντονη την επιθυμία για εκδίκηση, ζήλια ή αγάπη. Το Yurei θα συνεχίσει να περιπλανιέται στην γη μέχρι να εκτελεστεί ένας εξαγνισμός ή να βρει την πνευματική γαλήνη. Η εμφάνισή τους είναι συνήθως στα λευκά, με ένα επιθανάτιο Κιμονό, το οποίο χρησιμοποιείται στις κηδείες, ενώ τα μαλλιά τους είναι σχεδόν πάντα μαύρα και μακριά.

- Onryo : Αυτά είναι τα πνεύματα που είναι παγιδευμένα ανάμεσα στον φυσικό κόσμο και στο Yomi (Η Ιαπωνική εκδοχή του Καθαρτηρίου) και αναζητούν απεγνωσμένα εκδίκηση για μια άδικη πράξη. Παραδοσιακά, τα Onryo απεικονίζονται με λευκό Κιμονό, μακριά μαύρα μαλλιά και ένα λευκό make-up με την ονομασία aiguma. (Τα φαντάσματα του Ring και του Ju-on χαρακτηρίζονται σε αυτήν την κατηγορία).

- Goryo : Goryo είναι τα εκδικητικά φαντάσματα που ανήκουν στην αριστοκρατική τάξη και εκδικούνται τον θάνατό τους με την πρόκληση φυσικών καταστροφών (σεισμών, πυρκαγιών, τυφώνων, κλπ).

- Funayurei : Αυτά είναι τα πνεύματα αυτών που βρήκαν τραγικό θάνατο στην θάλασσα και παρασέρνουν ναυτικούς στον πνιγμό τους.

- Zashiki-Warashi : Αυτά είναι τα πνεύματα-δαιμόνια μικρών παιδιών. Παραδοσιακά, πιστεύεται ότι έφερναν καλή τύχη και ότι η παρουσία τους ήταν αβλαβής.

Ακόμα, υπάρχουν τα πνεύματα των πολεμιστών που πέθαναν στην μάχη, καθώς και τα πνεύματα γυναικών που επιθυμούσαν τον ερωτικό δεσμό με κάποιον ζωντανό. Επιπροσθέτως, ένα αρκετά ισχυρό συναίσθημα ζήλιας ή κακίας ήταν δυνατόν να εκδηλωθεί ως πνεύμα με την ονομασία Ikiryo. Τέλος, στην Βουδιστική παράδοση της Ιαπωνίας υπήρχαν τα Gaki και τα Jikininki, τα οποία τρέφονταν με ανθρώπινα πτώματα.


Αρκετά απο αυτά τα χαρακτηριστικά προέρχονται απο το θέατρο Kabuki, ένα είδος χορού-δράματος που χρονολογείται απο το 1603. Π.χ, το γεγονός αυτό γίνεται εμφανές στο κατάλευκο πρόσωπο, χαρακτηριστικό των ηθοποιών στο θέατρο Kabuki. Επίσης, τα μακριά μαύρα μαλλιά έχουν πολλές ομοιότητες με τις μακριές περούκες των ηθοποιών.

Ένα κοινό χαρακτηριστικών των πνευμάτων είναι το δέσιμο με ένα συγκεκριμένο μέρος ή πρόσωπο (συγγενής, δολοφόνος, κλπ), ενώ ο υπέρτατος σκοπός τους είναι να γνωρίσουν την εξιλέωση μέσω του εξαγνισμού ή με την ικανοποίηση των ανεκπλήρωτων αιτημάτων τους.

Αυτές οι ιστορίες Kaidan είναι ο πρόγονος του σημερινού J-Horror, καθώς οι περισσότερες απο τις πρώτες ταινίες τρόμου του Ιαπωνικόυ σινεμά στηρίζονταν σε αυτούς ακριβώς τους θρύλους και τις δοξασίες....




Στο δεύτερο μέρος, θα αναλύσω την εξέλιξη των ταινιών αυτών απο τις δεκαετίες του '50 και του '60 μέχρι τις πρόσφατες επιτυχίες, ενώ στο τρίτο θα αναφέρω τα σημαντικότερα δείγματα αυτών των ταινιών, τις περιλήψεις τους, ορισμένα trailer καθώς και τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες και παραγωγούς.... Μείνετε συντονισμένοι...πάω για ύπνο τώρα...(κάτι κινείται στο σκοτάδι...)....

2 σχόλια:

Strahd είπε...

Very interesting... Κι εγώ έχω δει ουκ ολίγες japanese horror ταινίες αλλά και έχω παίξει παιχνίδια βασισμένα σε μύθους της Ιαπωνίας. Απλά είναι υπέροχα... Αλλά να πω την αλήθεια έχουν έναν ψυχολογικό φόβο με τα μαλλιά (δες Ringu και Ju-on)

Ανώνυμος είπε...

ut聊天室,A片,A片,正妹牆,哈啦聊天室,080視訊聊天室,尋夢園聊天室,聊天室,豆豆聊天室,徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,外遇,抓姦,尋人,徵信社,徵信,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,徵信,外遇,徵信社,尋人,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信