Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Big in Japan - Japanese Horror (΄Γ Μέρος)

Ξεκινώντας το τρίτο μέρος του αφιερώματος στον J-Horror, στο οποίο σκόπευα να παρουσιάσω τους σημαντικότερους δημιουργούς του τρόμου, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα σημαντικό δίλημμα... Έπρεπε άραγε να ξεκινήσω από τους συγγραφείς Kaidan ιστοριών του 18ου και του 19ου αιώνα ή να τους παρακάμψω και να αναφέρω μόνο τους σύγχρονους δημιουργούς? Αποφάσισα να ακολουθήσω την δεύτερη επιλογή και αυτό για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή θεωρώ ότι αυτοί οι λαμπροί δημιουργοί που επηρέασαν αφάνταστα το μετέπειτα Ιαπωνικό Θέατρο και Κινηματογράφο αξίζουν κάτι παραπάνω από μια απλή αναφορά των ονομάτων και έργων τους και Δεύτερον, λόγω έλλειψης πληροφοριών, θα ήθελα να μελετήσω εκτενέστερα το βιογραφικό του καθενός από αυτούς και να τους αναφέρω σε ένα μελλοντικό αφιέρωμα, μαζί με άλλους σημαντικούς συγγραφείς της Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Σύγχρονης Ιαπωνίας. Φυσικά, το αφιέρωμα που θα ακολουθήσει, είναι απλά μια συνοπτική περίληψη και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πλήρης λίστα/αναφορά. Για κάτι τέτοιο, εκτός από περισσότερες γνώσεις εμού του συντάκτη, θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο ή ίσως και περισσότερα βιβλία. Φαντάζομαι όμως ότι θα είναι μια καλή αρχή για κάποιον που ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου, οι πληροφορίες για το J-Horror στα Ελληνικά είναι πραγματικά ανύπαρκτες και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μικρό άρθρο κάνει αρκετά ικανοποιητική δουλειά...:p

Ιάπωνες Συγγραφείς και Σχεδιαστές του Τρόμου...



Gakuto Coda

Ο Gakuto Coda (甲田学人 ) , (1977-) είναι ένας αρκετά γνωστός Ιάπωνας Light Νοβελίστας του τρόμου. Η σειρά του 'Missing' έχει μεταφερθεί σε Manga, ενώ είναι επίσης δημιουργός της σειράς 'Dansho no Grimm'. Τα έργα του είναι διάσημα για την έρευνά γύρω από την ψυχολογία και τις λαϊκές δοξασίες.



Junji Ito

Γεννημένος στην επαρχία Gifu της Ιαπωνίας το 1963, ο Junji Ito (伊藤潤二) είναι σχεδιαστής Manga ιστοριών τρόμου με τεράστιες mainstream επιτυχίες στο ενεργητικό του. Ξεκίνησε να σχεδιάζει εμπνευσμένος από τα ερασιτεχνικά σχέδια της αδελφής του, καθώς και από το σχέδια του Kazuo Umezu.

Αφού αποφοίτησε από το λύκειο, ο Ito σπούδασε ιατρική σε ένα κολέγιο της πόλης Ναgoya και ξεκίνησε να εργάζεται ως οδοντοτεχνίτης, ενώ παράλληλα, σχεδίαζε manga ως χόμπι. Το 1987 ήταν μια χρονιά σταθμός για αυτόν, καθώς νίκησε το βραβείο Umezu, με το έργο του, 'Tomie'. Έκανε έτσι το επαγγελματικό του ντεμπούτο στο χώρο των Manga. Παρά την ξαφνική επιτυχία του, συνέχιζε να εργάζεται ως οδοντοτεχνίτης για πολλά χρόνια ακόμα. Αργότερα, όμως, κατέληξε στο επάγγελμα του Manga-ka.



Τα έργα του Junji Ito είναι διάσημα κυρίως για την εμμονή του στην ομορφιά, στα μαύρα μακριά μαλλιά και στα νεαρά κορίτσια. Ο κόσμος του Ito είναι ένας σκληρός και αδίστακτος κόσμος όπου το υπερφυσικό έχει μια τεράστια μανία για καταστροφή και η κακία του ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια. Οι χαρακτήρες του πέφτουν συχνά θύματα αφύσικων γεγονότων όπου φθείρονται και γνωρίζουν τον τρόμο με τον χειρότερο και πιο παράξενο τρόπο.

Το μεγαλύτερο έργο του είναι το τρίτομο 'Uzumaki' και αναφέρεται στην εμμονή των κατοίκων μιας κωμόπολης για τα spiral σχήματα. Σταδιακά, χάνουν την λογική τους απέναντι σε αυτό το μεταφυσικό φαινόμενο, ενώ γίνονται όλο και λιγότερο 'ανθρώπινοι'. Το 2000 έγινε η μεταφορά του έργου στην μεγάλη οθόνη με ομώνυμο τίτλο. Άλλα γνωστά του έργα είναι το 'Tomie', όπου μεταφέρθηκε και αυτό στον κινηματογράφο με μια σειρά ταινιών, καθώς και το 'Gyo'.


Chohei Kanbayashi

Ο Chohei Kanbayashi ( 神林長平 ), ( 1953 -) είναι ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ιστοριών τρόμου με πολλές επιτυχίες και αρκετά βραβεία. Τα έργα του περιέχουν αναφορές στην εικονική πραγματικότητα και στο ρεύμα του Cyberpunk.


Hideyuki Kikuchi

Ένα απο τα έργα που έκαναν διάσημο τον Hideyuki Kikuchi (
菊地 秀行 ) είναι το πασίγνωστο 'Vampire Hunter D', το οποίο έκανε τεράστια επιτυχία ως anime. Ο ίδιος, είναι ένας συγγραφέας horror novels, του οποίου τα έργα συγκρίνονται με αυτά του Stephen King και του H.P. Lovecraft.


Γεννημένος στην Chiba της Ιαπωνίας το 1949, σπούδασε στο περίφημο εκπαιδευτικό ινστιτούτο Aoyama Gakuin. Εκπαιδεύτηκε ως συγγραφέας απο τον διάσημο Manga-ka, Kazuo Koike. Το 1982 έκανε ντεμπούτο με το πρώτο novel του, με τον τίτλο 'Demon City Shinjuku'. Απο εκείνη την χρονιά και έπειτα, έγραψε έναν τεράστιο αριθμό ιστοριών τρόμου, συμπεριλαμβανομένων και 17 novels για τον 'Vampire Hunter D'. Άλλα γνωστά έργα του είναι το 'Wicked City' και το 'A Wind Named Amnesia'. Σχεδόν όλες οι επιτυχίες του έχουν μεταφερθεί σε Manga και σε Anime.

Hirotaka Adachi

Ο Hirotaka Adachi (
安達 寛高) γεννήθηκε το 1978 και είναι γνωστός με το συγγραφικό ψευδώνυμο, Otsu - ichi. Συγγράφει κυρίως σύντομες ιστορίες τρόμου, ενώ έκανε το ντεμπούτο του όταν ήταν ακόμη στο λύκειο με τα έργα του, 'Summer', 'Fireworks' και 'My Corpse'. Τα σημαντικότερα έργα του είναι το 'Goth', το οποίο μεταφέρθηκε σε Manga, καθώς και το 'Zoo', μια συλλογή μικρών ιστοριών, το οποίο μεταφέρθηκε με την σειρά του σε ταινία.


Hideaki Sena


Ο Hideaki Sena (瀬名 秀明 ), (1968-) έγινε κυρίως διάσημος με το μυθιστόρημά του, 'Parasite Eve' που αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, καθώς και σε σειρά Videogames.






Koji Suzuki

Ο Koji Suzuki (鈴木光司), (1953-) είναι συγγραφέας και απέκτησε τεράστια αναγνωρισιμότητα χάρη στον κύκλο ιστοριών του σύμπαντος του 'Ring'. Ακολούθησε ένας τεράστιος αριθμός μυθιστορημάτων με ιστορίες τρόμου, τα οποία τον ανέδειξαν ως έναν απο τους κυριότερους συγγραφείς της λογοτεχνίας του τρόμου. Επιπροσθέτως, έχει γράψει αρκετά βιβλία για τους νέους πατέρες και την πατρική αγάπη.



Kazuo Umezu
Ο Kazuo Umezu (楳図 かずお), (1936-) είναι ίσως ο γνωστότερος σχεδιαστής Manga ιστοριών τρόμου και θεωρείται ως ο προπάτορας του είδους. Σχεδίασε το πρώτο του Manga όταν ήταν ακόμη μαθητής λυκείου και ακολούθησε το επάγγελμα του σχεδιαστή Manga-ka αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Μετά την μετακόμισή του στο Tokyo το 1962, ανέπτυξε το ιδιαίτερα λεπτομερές στυλ του γύρω απο τις Manga ιστορίες τρόμου. Σχεδίασε ένα πλήθος ιστοριών τρόμου και το 1975 κέρδισε το βραβείο Shogakukan για την σειρά manga με τίτλο 'The Drifting Classroom'.





Κάπου εδώ τελειώνει το αφιέρωμα στους Ιάπωνες συγγραφείς και σχεδιαστές του J-Horror. Στην συνέχεια, θα αναφέρω τους σημαντικότερους σκηνοθέτες, καθώς και τις χαρακτηριστικότερες ταινίες του είδους. Μπαίνουμε έτσι στο κύριο μέρος του Ιαπωνικού τρόμου. Ψάχνοντας πληροφορίες για τους συγκεκριμένους συντελεστές του είδους, πραγματικά, έμεινα έκπληκτος απο το τεράστιο πλήθος ιστοριών, μυθιστορημάτων και ταινιών. Ο αριθμός είναι κυριολεκτικά τεράστιος και δυστυχώς αναγκάστηκα να 'συμπιέσω' τις πληροφορίες για τις ανάγκες του blog. Ελπίζω όσοι εισέλθουν στην σελίδα και είναι οπαδοί του J-Horror να μείνουν ικανοποιημένοι. Γενικότερα, το ευτήχημα είναι ότι έχω αρκετά ελεύθερο χρόνο προς το παρόν και είναι αρκετά ευχάριστο για μένα να γράφω για θέματα γύρω απο την Ιαπωνική κουλτούρα. Σύντομα, θα ακολουθήσει το τέταρτο μέρος του αφιερώματος και μάλλον θα χρειαστεί και πέμπτο. Μείνετε συντονισμένοι...

3 σχόλια:

Strahd είπε...

Τα έργα του Kikuchi συγκρίνονται με αυτά του Lovecraft; Σίγουρα θα τον τσεκάρω. Καλημέρα φίλε μου :) Οι πληροφορίες σου όπως πάντα τρομερές. ;)

Girishajin είπε...

Καλημέρα και σε σένα. Σε ευχαριστώ πολύ, φίλε μου.

Ο Hideyuki Kikuchi έχει δημιουργήσει το αριστούργημα Vampire Hunter D. Αυτό και μόνο δηλώνει πολλά για την ποιότητά του. Δυστυχώς, τα έργα του είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν στην Ελλάδα. Η μόνη λύση είναι η παραγγελία μέσω διαδικτύου.

Εντάξει, δεν συγκρίνεται με τον Lovecraft, απλά τα έργα του έχουν αρκετές ομοιότητες με το υποβλητικό περιβάλλον και το γενικότερο υπόβαθρο των έργων του.

Strahd είπε...

To Vampire Hunter D μου άρεσε αρκετά. Θα ψάξω μπας και τα βρω πουθενά αλλού για αρχή και μετά θα δούμε για τα online μαγαζιά.

:)